Webradio voor Windows 8

Webradio voor Windows 8

Webradio is een applicatie die ik voor de Windows Phone in 2010 heb gemaakt. Met deze applicatie kan de gebruiker naar online radio zenders luisteren. Met de komst van de developer preview ben ik begonnen met Webradio voor Windows 8 en later toen de consumer preview uitkwam de applicatie geupgrade. Met deze blogpost een samenvatting hoe ik de bij eerste release ben gekomen.

App Excellence Lab

Op 12 en 13 april 2012 hield Microsoft Nederland het Windows 8 dev camp in Maarsen. Toen bekend werd dat het hier mogelijk werd je app vroegtijdig in de store te krijgen heb ik mij voor dit event ingeschreven en daar ook Martin Tirion van Microsoft aan gesproken. Via Martin heb ik mij kunnen inschrijven App Excellence Lab. Een lab dat Microsoft houd om de apps te controleren of de app voldoen aan de richtenlijnen. Binnen twee weken was er een mail van Martin en een week later een uitnodiging voor 7 mei.

Op 7 mei ben ik naar Microsoft toe geweest, gewapend met een App die volgens mij klaar was voor de store. Wat leuk was om te horen was dat ik de eerste was waarmee ze het lab hielden en in een goed gevulde vergaderzaal de applicatie doorgenomen. Tijdens het doornemen van de applicatie waardevolle feedback gekregen om de applicatie nog verder te verbeteren. Deze punten vooral gericht op design en user experience. Verder was er een uitgebreidde checklist die werd nagelopen om te kijken of de applicatie aan alle guideliness voldeed. Uiteindelijk waren het relatief simpele aanpassingen, maar zeker punten die de user experience te goede komen.

Voor iedereen die bezig is met een app voor windows 8, dit is echt een aanrader om mee te doen! Je kan er meer informatie over op het blog van Martin Tirion:  http://blogs.microsoft.nl/blogs/ux/archive/2012/05/15/ondersteuning-en-validatie-van-windows-8-apps.aspx (en oja je krijgt een token waarmee je twee jaar een gratis een account hebt voor de store)

De app

Ik zal hier de schermen van de applicatie doornemen en ook nog de eventueel feedback punten vanuit het App Excellance Lab toelichten

Home scherm

 

Dit is het overzicht scherm, hierin gebruik gemaakt van een gridview waar de zenders per land gegroepeerd op land staan. Het scherm bied de mogelijkheid om te filteren op landen zodat je altijd alleen de groepen ziet die voor jouw relevant zijn. Deze instelling word geroamt. Hierdoor is de instelling voor de gebruiker altijd op elk device gelijk.

 

Ook heb in dit scherm het searchcontract geimplementeerd. Zo kan er dus snel door de gebruiker naar een zender worden gezocht. Verder heb ik bij de search implementatie zo goed mogelijk geprobeerd te kijken naar het homescreen. Een concept wat ik het over genomen is type to search, hier mee bedoel ik dat search automatisch geactiveerd word zodra je begint te typen. Hierdoor kan je snel naar je zender heen navigeren.

Een ander stukje functionaliteit is het pinnen van je favorite zenders naar het home screen. Hiermee kunnen gebruikers snel hun favorite zender aanzetten.

En natuurlijk is er ook een snapview aanwezig. Ook hier is de groepering per land weer aanwezig. Verder zie je links onderin een een filter button. Hiermee kan een gebruiker.

Belangrijkste feedback punten in dit scherm:

·         Select raar geimplementeerd; Ik had tap als selectie middel dat de appbar triggerde. Het is mooier om tap te gebruiken om de zender te openen en de swipe to select te gebruiken voor aanmaken van een selectie waarmee overige acties (zoals pinnen aan homescreen) mogelijk te maken.

·         De headers van de groepen in het gridview moeten door klik baar zijn.

·         In de app bar staan context gevoelige acties links, en globale acties rechts. Ik had zelf filteren rechts gedaan. Maar omdat de actie alleen binnen deze pagina relevant is, is het een context gevoelige actie en moest die dus naar links.

Now playing

 

Het nowplaying overzicht. Hierin kan  de gebruiker luisteren naar zijn zender, uiteraard hoeft de applicatie niet open te blijven staan om te kunnen luisteren en kan er gewoon weg genavigeerd worden en bijvoorbeeld je mail gaan lezen. Het scherm geeft de gebruiker info over welke zender hij luistereerd en welke plaat er net, nu en straks gedraaid word.

 

Ook voor dit scherm in er een snapview aanwezig.  

Daarnaast is er ook een live tile. Die laat op het homescreen zien welke zender de gebruiker op dit moment aan het luisteren is.

 

Nu nu wachten tot de Release Preview en met ze alle gaan downloaden! :)